Lifestyle

De unde vine energia?

Din momentul in care deschidem ochii, de la primul pas pe care il facem dimineata, de la prima gura de cafea pe care o luam, cu totii avem nevoie de energie.

Energie…un cuvant care ne trece pe buze de cateva ori intr-o zi, dar ce inseamna de fapt energia si de unde vine ea? Este un cuvant cu multe semnificatii, dar cel mai simplu se traduce prin capacitatea unui sistem de a efectua o munca mecanica atunci cand trece printr-o transformare. 

Imi vine sa zambesc ironic la adresa mea, cand eram in liceu uram fizica si toate explicatiile din jurul ei, iar acum, adult fiind, au ajuns sa ma pasioneze toate lucrurile cu care am fost (hai sa zicem) “superficiala” in adolescenta. 

De ce vorbesc de energie? 

Calatorind foarte mult prin tara, nu mi-a fost greu sa observ in anumite zone ale Romaniei, parcurile eoliene. Imi amintesc sentimentul pe care l-am avut prima data cand am vazut o turbina eoliana, mi s-a parut o chestie foarte stranie, ceva venit parca din viitor, cu o viata proprie, menita sa studieze umanitatatea :)

Daca mai adaugam la imaginatia mea si un soundtrack de Interstellar, aveam filmul complet in cap. Pe scurt, vizual m-au fascinat inca de la aparitia lor aceste mori de vant, responsabile sa transforme energia cinetica a vantului in energie mecanica, transformata,la randul ei, in energie electrica. 

De curand, la invitatia CEZ, s-a ivit ocazia sa urc pe o turbina eoliana si nu vreti sa stiti entuziasmul meu inca de la inceputul discutiei. Pe langa experienta in sine, am aflat o gramada de lucruri care pana atunci imi starneau mereu curiozitati. Daca videoclipul de aici transmite starea pe care o ai in momentul in care esti acolo sus, in bataia vantului, atunci am sa vin in continuare cu niste lucruri concrete despre Parcul Eolian CEZ pe care l-am vizitat. 

IMG_9089

CEZ detine cel mai mare parc eolian pe uscat, din Europa, care contine 240 de astfel de turbine eoliene, cu o putere totala instalata de 600 MW. Se intinde pe o suprafata de 600 de hectare si productia maxima lunara de energie in anul 2018 a fost de 143,5 Gwh, iar productia maxima zilnica de 12 Gwh.

Inaltimea unei astfel de turbine este de 100 metri, este realizata din otel si fibra de sticla, iar urcarea pana sus se face atat pe scari, cat si cu liftul. Productia maxima anuala a unei turbine este de aproximativ 6GWh, adica echivalentul unui consum anual de energie electrica a 3000 de gospodarii. Ce se intampla daca vantul nu bate deloc sau bate prea tare? Pentru a-si proteja integritatea, turbina se opreste atunci cand vantul scade sub 3,5m/s sau atinge 25m/s. 

Si, trecand la partea cea mai frumoasa a lucrurilor (avand-o pe Greta Thunberg undeva in coltul gandirii), e bine sa stiti ca aceste turbine eoliene, pe langa senzatia extraordinara pe care o transmit, au un rol cu adevarat maret. Ele ne asigura energia electrica pentru acasa intr-un mod prietenos cu natura. Turbinele eoliene transforma  energia inepuizabila a vantului in energie verde, energia unui un viitor plin de culoare. Datorita productiei lor, CEZ Vanzare ofera un produs cu 100% energie regenerabila CEZ Verde, disponibil la nivel national atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Intr-un moment in care planeta ne da semne clare ca are nevoie de ajutor e necesar sa facem alegeri responsabile pentru a proteja mediul inconjurator prin actiunile noastre de zi cu zi. 

Deci cam atat cu lectia de fizica de astazi, dar grija fata de mediul incojurator trebuie sa ne insoteasca mereu. Inainte sa inchei, mai adaug faptul ca am fost fascinata toata ziua dupa vizita in parcul eolian, ma gandeam ce job-uri misto si iesite din comun au oamenii care urca zilnic in turbina, pentru verificari si sunt parte din procesul de productie a energiei verzi. Ce sentiment de libertate e acolo si la final de zi…cat de multa energie iti da! IMG_9086

IMG_9123

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Bianca
    October 21, 2019 at 12:00 pm

    Wow! Superbe pozele :)

  • Leave a Reply